فضاي دانشگاهها را آرام و پويا نگاه داريم
رضا سلطان زاده
مدير مسئول هفته نامه آیینه یزد
سرمقاله شماره 84
در دهههاي گذشته پيوسته دشمن از طريق رخنه در دانشگاهها و برهم زدن محيط آرام دانشجويي به مقاصد و هدفهاي خود رسيده يا دست كم با مشوش كردن اذهان عمومي و افكار برخي مردم كشورهاي ديگر ازآب گل آلود به شكارماهي مقصود پرداخته است. به همين سبب دست اندركاران وزارت آموزش عالي در اغلب كشورهاي مترقي، ميكوشند تا با كاربرد منطق و انديشه و بهره گيري از عشق و علاقه رضايت خاطر دانشجويان را فراهم آورده محيط امن و آسايش براي ادامه تحصيل آنان فراهم سازند. اين شيوه عقلايي موجب گرديده است كه دانشجويان با آسودگي خيال و در فضايي امن به افاده و استفاده بپردازند و بي دغدغه خاطر در كتابخانهها، آزمايشگاهها، كلاسهاي درس و ميادين ورزشي در پرورش و تقويت جسم و روح خويش بكوشند و در آينده مردان و زناني انديشمند، آزاد انديش و توانا وارد اجتماع شده، در زمينههاي مختلف سياسي، اجتماعي، فني و.. . به جامعه خويش خدمت كنند. در برخي از مراكز آموزش عالي به سبب عدم انتخاب مديران با تجربه و با آگاهي كامل به اصول آموزشي و تربيتي امروز و مهم تر از همه آشنا نبودن با روحيات و خصوصيات فكري نوجوانان با برخوردهاي نا مناسب وكاربرد روشهاي سخت و خشونت آميز دانشجويان را سركش و طغيانگر بار ميآورند و با امر ونهيهاي بيجا و آزار دهنده دانشجو را در برابر خود قرار ميدهند و با احضار به كميتههاي انضباطي و به كار گرفتن مجازاتهاي نه در خور، او را به مقاومت در برابر مسئولين و كارگزاران دانشگاه وا ميدارند و شنيده ميشود كه مدير دانشجويي يكي از دانشگاهها با اتومبيل خود از خياباني عبور كرده و ناگهان متوجه ميشود كه چند دانشجوي دختر بدون رعايت حجاب كامل اسلامي در حال تردد هستند، اين مدير متعصب از اتومبيل پياده شده به طرف دانشجويان ميرود و با حضور مردم كنجكاو ضمن پرخاشگري به آنها كارت دانشجويي آنها را ميگيرد تا بعداً به حساب آنها رسيدگي شود.
يا مدير ديگري اعلام ميكند كه هيچ دانشجوي بد حجابي به زعم وي حق ندارد وارد اتاق ايشان شده و درباره مشكل خود صحبت كند. در حاليكه يك مدير آگاه و با تجربه با شيوههاي ملايمتر و روشهاي صميمانهتري ميتواند دانشجويان را به رعايت حجاب اسلامي وا دارد.
برخورد نامناسب برخي مديران بالايي دانشگاهها با اعضاي هيات علمي و عدم رعايت شئونات علمي و اجتماعي آنان موجب شده كه تعدادي از آنان يا زود هنگام بازنشسته گرديده يا به دانشگاههاي ديگر كشورها روي آورند. اين سخت گيريها در بعضي از دانشگاهها در هفته گذشته اعتراض بسياري از دانشجويان را برانگيخته به گونهاي كه درسايتهاي خبري و روزنامههاي رسمي كشور بازتاب گستردهاي پيداكرده است.
به تعدادي از اين رويدادهاي تلخ توجه فرماييد:
الف – تجمع دانشجويان دانشگاه علامه مقابل وزارت علوم
حدود 50 نفر از دانشجويان دانشگاه علامه طباطبائي با تجمع مقابل وزارت علوم، خواستار رسيدگي مسئولان وزارت علوم به وضعيت مديران اين دانشگاه شدند اين دانشجويان كه خود را منتسب به تشكلهاي عدالتخواه و هوادار دولت معرفي كردهاند نسبت به بي توجهي وزارت علوم در مورد وضعيت رياست دانشگاهها انتقاد كردند. يكي از دانشجويان حاضر در اين تجمع در گفتگو با اعتماد، گفت: «ما سه ماه پيش هم به وضع دانشگاه اعتراض كرديم و به وزير علوم و رييس جمهور هم نامه نوشته ايم، اما هيچ پاسخي يا علامتي از رسيدگي مسوولان به وضعيت خود مشاهده نكرده ايم. » اين دانشجو با اشاره به وضعيت نامناسب علمي دانشگاه علامه ادامه داد: دانشگاه ما متاسفانه در ركورد علمي كه شاهد اين موضوع هم جشنواره فارابي و خوارزمي است كه دانشگاه علامه به عنوان بزرگترين دانشگاه علوم انساني به طور شايسته در آن نقش نداشت. » بنابر گزارشهاي رسيده، تنها يكي از مشاوران جوان وزير با حضور در جمع دانشجويان درباره رفع مشكلات دانشگاه علامه قول مساعد داد، با اين حال دانشجويان كه از توضيحات مشاور جوان وزير قانع نشده بودند، مصرانه خواستار حضور وزير يا معاون فرهنگي وي در جمع خود شدند.
ب - دانشجويان معترض در دانشگاه تربيت معلم
دانشجويان دانشگاه تربيت معلم كرج در اعتراض به وضعيت صنفي و فرهنگي دانشجويان دست به اعتراض زدند. بر اساس گفتههاي دانشجويان، اين اعتراض در ادامه اعتراضات متوالي بدون نتيجه دراين دانشگاه صورت گرفته است. آخرين بار دانشجويان دانشگاه تربيت معلم كرج در اعتراض به وضع نامناسب امكانات رفاهي و تغذيه در اسفند ماه گذشته متحصن شدند كه به رغم قول مساعد مسوولان براي حل مشكلات، هيچ يك از خواستههاي دانشجويان بر آورده نشده است. مسوولان دانشگاه مشكل كمبود اعتبار و بودجه دانشگاه را دليل اصلي بر آورده نشدن مطالبات دانشجويان عنوان كرده اند. با اين حال از دانشگاه تربيت معلم خبر رسيده است دانشجويان با صدور بيانيه ايي اعلام كردهاند تا رسيدن به خواستههاي خود به اعتراض ادامه خواهند داد. ضمن آنكه شنيده شده است، حراست دانشگاه با تماس با خانواده دانشجويان سعي در آرام كردن فضا داشته است كه همين كار موجب واكنش دانشجويان شده است.
بر كناري معاون آموزشي دانشگاه و مدير كل امور فرهنگي و همين طور باز گرداندن سالن مطالعه مركزي دانشگاه، جزء ساير خواستههاي معترضان اعلام شده است.
ج– درخواست تبرئه سه دانشجو
جمعي از دانشجويان بسيجي دانشگاه علامه طباطبائي تهران. .. . با تجمع مقابل ساختمان وزارت علوم خواستار تبرئه سه دانشجوي دختر اين دانشگاه شدند به گزارش فارس اين دانشجويان دانشگاه علامه طباطبائي دراعتراض به احضار سه دانشجوي دختر عضو بسيج دانشجويي اين دانشگاه به كميته انضباطي مقابل وزارت علوم تجمع كرده و خواستار حضور محمد باقر خرمشاد معاون فرهنگي وزارت علوم در جمع خود شدند. اين دانشجويان كه به مديريت دانشگاه علامه طباطبائي معترض هستند، اعتقاد دارند سه دانشجوي دختر مذدكور به جهت انتقاد از رييس دانشگاه علامه طباطبايي در حضور وزير علوم به كميته انضباطي احضار شده اند.
د- تجمع در دانشگاه تربيت معلم تهران
دانشجويان دانشگاه تربيت معلم تهران در اعتراض به مشكلات صنفي وكيفيت بد غذاي سلف دانشجويان، در پرديس كرج تجمع اعتراضي برگزار كردند. اين اعتراضها كه از پنج شنبه شب آغاز شده است، صبح شنبه با تجمع دانشجويان در مقابل سلف سرويس و پلمب كردن در سلف ادامه پيدا كرد. دانشجويان نوشته يي را با مضمون « به دليل كيفيت پايين غذا و عدم رعايت موازين بهداشتي، سلف سرويس تا اطلاع ثانوي و بهبود كيفيت تعطيل ميباشد. بر در سلف سرويس نصب كردند. دانشجويان سپس با برگزاري تريبون آزاد به اعتراضات خود ادامه دادند. آنها اعلام كردند تا رسيدن به خواسته هايشان به تحصن ادامه خواهند داد.
اينها نمونه هايي از عدم توانايي روسا و مديران واحدهاي مختلف دانشگاهها در برنامه ريزي درست براي برقراري آسايش و آرامش دانشجويان و جلوگيري از اعتراض و تحصن آنان است. بديهي است تا زماني كه اين رويدادهاي ناگوار ريشه يابي نشود وعوامل اصلي آن كه از جمله انتخاب نادرست مديران بويژه رييس و به پيروي از آن معاونين مراكز مختلف دانشگاهي است، شناسايي و جايگزين نشود هر روز شاهد ناهماهنگيهاي بيشتري در امور دانشجويي و آموزشي دانشگاهها خواهيم بود و از همه مهمتر انعكاس اين رويدادها در خبرگزاريهاي جهاني كه با شاخ و برگ بسيار همراه است به وسيله دشمنان بدانديش ومخالفان حيلهگر ايران اسلامي چهره آموزش عالي و مسئولين آن را در دنيا ناخوشايند جلوهگر ميسازد.
از اين گذشته دانشجوياني كه در چنين فضاهاي آموزشي با دل نگرانيهاي بسيار پرورش مييابند، نميتوانند براي جامعه فردا زنان ومرداني مفيد و خدمتگزار باشند زيرا در اثر فشارهاي روحي و عقدههاي دروني كه در دوران دانشجويي متحمل شدهاند سلامت جسم و توازن فكري خود را از دست داده و در هر كار و حرفه و يا در هر سازمان و تشكيلاتي كه باشند بذر ياس و نااميدي ميكارند و محصول آفت زده و معيوب برميدارند.
به همين سبب توجه دقيق به امور دانشگاهها در مسيرانتخاب مديران انديشمند و كاردان، استادان متعهد، آزاد انديش، دانشمند و به دور از گرايشهاي جناحي و وابستگيهاي گروهي از اهم اقدامات وزارت آموزش عالي است كه اميد است هر چه زودتر در سر لوحهي برنامهي دست اندركاران وزارت علوم قرار گيرد.
-
نویسنده : یزد فردا
-
منبع خبر : خبرگزاری فردا
http://www.yazdfarda.com/news/af/11222/
یکشنبه 19,ژانویه,2025